Stolica
Zagrzeb
Waluta
Kuna Chorwacka
Kiedy jechać ?
Szczyt Sezonu: Lip- Sie
Ramiona Sezonu: Maj, Cze & Wrz
Po Sezonie: Paź - Kwi
Co zjeść w Chorwacji ?
Bazga : domowy sok z czarnego bzu to klasyk kontynentalnej Chorwacji, świeży i piękny - wyjątkowa przyjemność picia
Bermet : Intensywny likier wytwarzany w mieście Sombor, z suszonym chlebem świętojańskim i figami, piołunem, skórką pomarańczową, szałwią i nasionami gorczycy, wszystko nasączone czerwonym winem
Boskarin : Nie pomijaj smaku rodzimego wołu Istrii, prawie wymarłego pod koniec XX wieku, ale niedawno przywróconego do życia jako przysmak mięsny
Gregada : Gulasz rybny z różnego rodzaju białej ryby, ziemniaków, białego wina, czosnku i przypraw
Komiška pogača: Pikantne ciasto z Komizy przypominające foccacię, faszerowane cebulą, pomidorami i sardelami.
Co zwiedzić w Chorwacji?
Dubrownik: niezwykłe, otoczone murami miasto Dubrownik, nie bez powodu wpisany jest na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Pomimo nieustannego ostrzału w latach 90. podczas wojny, jego potężne mury, solidne wieże i średniowieczne klasztory, barokowe kościoły i fascynujące dzielnice mieszkalne znów wyglądają wspaniale.
Windsurfing w Bol: Bol, na południowym wybrzeżu wyspy Brac, jest domem dla słynnej plaży Zlatni Rat o rogowym kształcie i złotych kamykach. Miasto jest ulubieńcem windsurferów: kanał między wyspami Brac i Hvar zapewnia idealne warunki wiatrowe, dzięki zachodniemu maestralowi, który zazwyczaj wieje między kwietniem a październikiem.
Park Narodowy Jezior Plitwickich: turkusowa wstęga jezior połączona z tryskającymi wodospadami w zalesionym sercu kontynentalnej Chorwacji. Jest tu kilkadziesiąt jezior - od jeziora Kozjak od średnicy 4km po stawy otoczone trzciną - ich zaskakujące kolory są wytworem kastowego terenu.